Uncategorized

Halloween inspiracija :)))

Download PDF
Bura još puše ovdje na Pagu, al vjerojatno sam vam već dosadna sa tim 🙂 hihihi 🙂 Za to sam odlučila napisati jedan post o Halloweenu i dati vam malu inspiraciju ukoliko ga barem na slatki način obilježavate :)) 
Halloween je blagdan koji se obilježava u Americi ali u zadnjih par godina po cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Znam puno ljudi koima se ne sviđa to što mlađe generacije obilježavaju ovaj dan maskiranjem ili rezbarenjem bundeva ali budimo realni previše stvati smo pokupili od Amerikanaca pa zašto nebi i jedan zabavan i preije svega fotogeničan (vidi dolje) blagdan. 
Kroz povijest se više puta spominje noć prije Dana Mrtvih, kod nas dana Svih Svetih. Stari Kelti su vjerovali da se u noći sa 31.10 na 01.11 mrtvi ustaju iz grobova te se slobodno kreću zemljom. Prestrašeni su se maskirali strašnim maskama i radili buku. Isto vjerovanje su imali i stari Rimljani koji su te noći na svojim kućnim pragovima ostavljali hranu ili pak izdubljene repe, cikle i krumpire sa upaljenom svijećom da bi se duše koje ustaju iz grobova našle svoj put natrag. Bundeva je tek u 16. stoljeću postala popularna za dubljenje u Americi a kasnije i ostatku svijeta!
Isto tako postoji legenda o Jack o’ Lanternu. To je irska legenda o kovaču Jacku poznatog po domišljatosti i škrtosti koji je pregovarao s vragom što mu se na kraju obilo u glavu i nije primljen u raj a ni u pakao te je tako postao simbol vječno izgubljene i proklete duše.
Danas se oblježava tako da se djeca maskiraju u strašne maske, obilaze se kuće u susjedstvu i dozivaju “Trick or treat” što bi značilo ako ne dobe slatkiše da će napraviti neku spačku. Zato se za tu večer uvijek priprema puno slatkiša i slastica da djeca ne bi pravila spačke!
Napravila sam mali kolaž da vas inspirira za pravljenje slastica 🙂 Klikom na sliku otvarate blog sa kojeg dolazi slastica i sve detalje:) Ukoliko trebate prijevod tu sam za vas na mail tkoprek@gmail.com


I na kraju moj osobni favorit, The Black Forest Cake boooooooooooo :)) grozne su ove bube :))

Comments

comments

10 Comments

 • Uživala sam čitajući post i gledajući slike ovih "strašnih" slastica! Super:)

 • Da nisam zaluđena s maškarama, možda bi mi nešto i predstavljao taj Halloween party što ih u zadnje vrijeme organiziraju i kod nas. Ovako, u krvi mi je da maskiranje počinje 17.1 i prije toga mi to nije to.

  Zanimljivo je gledati ove strašne slastice.

 • pih pih pojela bih sve
  a mzoda i ne, pola bih gledala samo sa uzivanjem ^_^

 • Ma jako su ti fora Tihana! Baš fora!

 • jao volim Halloween! predobar post a ovi slatkiši su prava remek djela Halloweena:)))

 • Ma bas me briga za Haloween.Zatvorim oci i uzivam:))

 • Uvijek sam se veselila Halloweenu i rezbarenju bundeva, a u posljednje vrijeme i izradi kolača za ovaj dan, tu možemo kreativnosti i mašti pustiti na volju i meni je to genijalno. Kad vidiš kakvih po netu sve ima uradaka…Jako je lijep tvoj izbor Halloween slastica.

 • wow, predobro <3

 • Great round-up! Definitely very inspiring!

 • samo me mamiš s ovim sličicama :-p

Comments are closed.