Tutoriali

Mašna od fondana/ Fondant Bow

Download PDF
Dragi moji, iz dana u dan riješavam zadnje stvari vezane uz moj posljednji posao i nadam se da je danas to bilo to.
Da se malo smirim od neupućenih ljudi i državnih službenika popila sam jedan jeger i bacila se na izradu tutoriala kako napraviti mašnu od fondana 🙂 
Svaki put iznova tražim razne tutoriale po internetu za fondan pa sam mislila da bi i vama bio ovakav jedan koristan 🙂 

Fondan sam napravila po receptu Ane sa Kuhari.com a možete ga naći na ovom linku.  
Trebat će vam fondan, valjak, rezač za pizzu ili nožić te po želji reljefni valjak za fondan. 
 Izvaljati fondan na tanko. 
Izrezati nožićem ili pizza rezačem (sav fondan režem ovim rezačem) kocku. 
Ovaj korak je po izboru. Ovaj valjak dobila sam na poklon a kupljen je preko e-baya i možete ga naći na ovom linku. Njime prođite po fondanu laganim pritiskom da ostane uzorak.
Podijeliti kocku na dva jednaka dijela. 
Preklopiti jedan kraj preko drugog i pritisniti, ukoliko vam treba krajeve malo premazati vodom i spojiti ih. U prolaz koji ste dobili prebacivanjem jedne starne na drugu sada umetnite papirnati ubrus koji će čuvati oblik mašne kad se bude sušila. 
Isto napraviti sa drugom stranom i preklopiti jedno preko drugog. 
Za središnju traku, od fondana izrezati vrpcu širine onog prolaza između dvije polovice mašne, i duljinu vidite od oka kako duga bi trebala biti. Krajeve malo uvrnuti i prebaciti preko mašne. 
Prebaciti preko, mašnu okrenuti i sve lijepo pritisnuti da se spoji. Moćda e vam biti potrebno malo vode da se polijepi ali u biti je to to. Ostaviti ju preko noći na sobnoj temperaturi da se osuši i možete ju staviti na tortu ili u manjim dimenzijama na cupcake. 
Nadam se da će vam ovaj tutorial biti koristan 🙂

Comments

comments

11 Comments

 • Odlično 🙂

 • Kak je slatka, baš ko da je od tkanine napravljena. Jako lijepo 🙂

 • Tutorijal je super, a mašna je bila ukusna… hm, ono kaj je ostalo…he he
  Hvala ti

 • I ja sam radila fondant po tom receptu i mogu reć da sam oduševljena… ovi prije su mi uvijek loše ispadali al po ovom mi ispadne savršen 🙂

 • ludnica 😀
  p.s. danas smo se ubili u samosama 😉

 • Super! Baš je slatka mašna 🙂

 • Ja radim po istom receptu i kupujem sve alate preko ebay-a, tamo je to do 3 puta jeftinije nego kod nas. Tvoja mašna je odlična. Kako si zadovoljna ovim dekorativnim valjkom? To još nemam

  • Pozdrav Ingrid! Ja sam jako zadovoljna valjkom, to je zapravo onaj isti koji se prodaje kod nas u dućanima ali samo sa većmo maržom. Vjerijem da je onaj od Wiltonamožda mrvicu kvalitetniji u izvedbi i plastici ali ovaj je za to koliko meni treba odličan! 🙂

 • Krasna mašna ! nadam se da ću se i ja ubrzo okušati u pravljenju fondana i ukrasima od njega, tebi ide odlično !

 • Kako izvaditi ubrus iz mašni??? Nakon što se to sušilo 2 dana, pokušala sam izvući ubrus i zdrobili su se rubovi mašne. Onda se iz drugog kraka mašne nisam usudila to vući, nego sam škarama rezuckala minijaturne koamdiće ubrusa i izvlačila ih van, da bih onda svejedno škarama zdrobila mašnu i sad je sve u smeću. Al zanima me, ak idućih godina opet dođem na "briljantnu" ideju da radim mašnu: kako se ono što se stavi u mašnu, izvadi… ali – da mašna ostane cijela? Mogla sam ja i čekićem lupati po sasušenom fondanu i kad bih ga razbila imala bih netaknute ubruse, ionak mi mašna sad ovak zdrobljena izgleda kao da sam čekićem lupala po njoj.

 • Draga Valpurga,

  vjerojatno je bio "premokar fondan" ili jeftini ubrusi tj. tanki. Fondan treba dobro izmijesiti sa šećerom da bude čvrsti. Nikad mi se ovo nije desilo pa nebi znala zbog čega točno. Ito tako ako je dosta vlage u stanu ili je vani takvo vrijeme fondan se sam zna dosta orositi pa i u tome može biti problem.

Comments are closed.