Promo, Recenzije, Slano

Domaća pasta

Download PDF

Nikad nisam mislila da ću sama doma raditi pastu. Kad sam bila manja mama i baka su uvijek radile rezance, krpice i svašta nešto doma li ja se nisam nikad usudila. Ni sama nemam pojima zašto. To sam odlučila promijeniti onog trenutka kad mi je stigao genijalan nastavak za KitchenAid imenom 5KSMPRA koji se sastoji od 3 dijela – za rolanje tijesta, izradu Fettuccina i Špageta. 

Tu je počeo strah da ja to neću moći, da je komplicirano itd. Ali nisam se dala smesti te sam zamolila našeg šefa kuhinje da mi pokaže kako on to radi, te da mi da recept. Taj recept se pokazao kao pravi pogodak iako sam na početku imala malo problema jer se jako mrvio. Razlog mrvljenju je to da u profi kuhinji te sve mrvice spoje s mašinom za vakumiranje, a pošto ja to nemam (a vjerojatno ni vi) malo sam se namučila, ali bitno je to da je uspjelo! 

Snimila sam vam i video sa cijelom pripremom i predstavljanjem ovih nastavaka, a ispod možete naći recept za print. 

Kroz tjedan na blog ću staviti još dva recepta jer sam pastu odmah nakon izrade i isprobala. Bit će to fettuccine sa svježim gljivama i češnjakom te špagete s gorgonzolom, smeđim maslacem i maslinama. 

I znake kaj? Sama izrada je bila skroz jednostavna. Mogu si zamisliti da si uzmem jedan dan u mjesecu i napravim nam za doma pastu. Tu sam se naravno i savjetovala kako pastu najbolje čuvati te smo došli do zaključka da ju je najbolje složiti u gnijezda, dobro pobrašniti i tako smrznuti. Kad vam treba pasta, jednostavno ubaciti u slanu kipuću vodu te promiješati vilicom. Kuha se ca. 5 minuta i spremna je konzumaciju! 

Ajde da ne duljim više, sve sam vam ispričala i u videu 🙂 

Domaća pasta
Za ca 500 g paste po želji
Write a review
Print
Sastojci
 1. 270 g žumanjka
 2. 400 g glatkog brašna
 3. 10 g maslinovog ulja
 4. 5 g soli
Priprema
 1. Spojiti sve sastojke u mikseru i zamijestiti mrvičasto tijesto.
 2. Pripremiti prozirnu foliju i na to presipati svu smjesu te pokriti sa još jednom folijom te drazvaljati na tanki disk.
 3. Staviti u hladnjak na minimalno 2 sata.
 4. Podijeliti disk na 4 dijela, ako s jednim radite ostatak ostavite pokriveno sa folijom.
 5. Ukoliko vam se jako mrvu umočite prste u malo vode i spojite tijesto u pravokutnik.
 6. Razvaljati na koliko tanko možete te staviti nastavak za rolanje tijesta (na širinu 1) i uključiti KitchenAid na 1. Razvaljati jednom, pa preklopiti tijesto pa opet razvaljati i opet peklopiti tijesto te zanjim put razvaljati na jedan.
 7. Sad idemo na svaku širinu do 5, i valjamo po dva puta. (pogledajte video)
 8. Kad smo razvaljali na 5 dovoljno je tanko za fettuccine ili špagete.
 9. Staviti željene nastavke i provući tijesto kroz njih.
 10. Pastu dobro pobrašniti te saviti u gnijezda. Gnijezda možete zamrznuti ili odmah kuhati.
 11. Ako mislite odmah kuhati, stavite ih u kipuću slanu vodu na ca. 5 minuta.
 12. Ako mislite smrzavati, staviti u zamrzivač individualna gnijezda, kad se smrznu možete ih sve čuvati u jednoj vrećići. Kad ste spremni za kuhanje također radite to u kipućoj slanoj vodi, 5-7 minuta iz povremeno miješanje.
Just Cake The Cupcake https://www.justcakegirl.com/

Ovaj post napravljen u suradnji sa KitchenAid Hrvatska. Mikser i sve dodatke možete kupiti na sljedećim prodajnim mjestima: 

Harvey Norman Zagreb, Bella Forma, Homesweethome, ekupi, mall.hr, bazzar.hr, Kreni zdravo, Emmezeta itd. 

Comments

comments