Life update, Lifestyle

Koliko zarađujem od svog food bloga?

Download PDF
Ovo pitanje mi u zadnje vrijeme postavlja jako puno mojih čitatelja. Ne samo meni već i mojim kolegicama food blogericama. I prva stvar koja odgovorim je da ja nisam počela pisati blog sa ciljem da od toga zarađujem. Ni u ludilu nisam mislila da je to moguće. Tada, kad sam ja počela pisati prije cca 6 godina to još nije bilo moguće.

Situacija se počela mijenjati sa pojavom Fashion/Beauty blogova u Americi i Velikoj Britaniji koji su “blog” prebacili na neku drugu razinu i počeli sklapati razne suranje sa brendovima, osnivati vlastite kolekcije i naplaćivati objave svojih postova. Tko barem malo prati Fashion industriju zna koliko rasprava i negodovanja je bilo oko toga kad su na NY Fashion Weeku u prvim redovima sjedili utjecajni blogeri kao što su Chiara Ferragni ili BraynBoy dok su modni urednici ili kritičari bili dio drugih redova. Dogodilo se ono što nitko nije zamišljao, blogeri su postali utjecajniji od novinara, časopisa, televizije itd.

Razlog tome? Ljudi nekako više vjeruju osobi s kojom se mogu povezati jer ne radi za veliku korporaciju nego piše svoje mišljenje. Tu dolazimo do jedne stvari koja povezuje Chiaru, Bryana i mene. Svi smo počeli pisati blog iz ljubavi prema tome što radimo – bila to hrana, moda ili kozmetika.

Pošto je njihovo tržiše drugačije, tako je uspješnost bila drugačija da se tako izrazim. Food blogovi su postali popularniji u zadnjih par godina, dok moda i kozmetika idu već duže vrijeme. Iako je američko tržište moje tržište iz snova mogu reći da sam ja uspjela u našoj maloj zemlji nešto napraviti od svojeg bloga.

Ponavljam se, nikad mi nije bio cilj zarađivati. A sad ono šokantno. NI DANAS ne zarađujem od bloga iako je mišljenje javnosti i pratitelja skroz drugačije. Imam stalni posao, kojeg sam imala cijelo vrijeme od osnivanja bloga do danas (doduše u drugoj državi) te na taj način privređujem za svoj život.

Vama, mojim čitateljima, vjerojatno to skroz drugačije izgleda. Vidite svi da pišem za određene brendove, da sam ambasador KitchenAid miksera, da radim raznorazne radionice i svašta nešto.

Čast izuzecima, ali hrvatski portali i tiskovine jako puno puta kontaktiraju nas food blogere i očekuju da za njih napravimo recept, fotografiramo isti i napišemo članak a da za to ne nude niti da pokriju troškove sastojaka. Jer ja moram te sastojke kupiti, moram smisliti recept, moram fotografirati te moram pisati. A za to treba i puno vremena i novaca i na kraju krajeva živaca jer naravno postoje i raznirani kritieriji koji se moraju ispuniti.

U proteklih godinu dana počela sam na svaki upit odgovarati sa određenom svotom novaca koja pokriva sastojke, vrijeme i izradu recepta te niti jednom nisam dobila pozitivan odgovor da je netko spreman platiti za moj rad. Zbog toga već jako dugo niste od mene vidjeli neku suradnju sa portalima i novinama.

Ne kažem da tražim za svaku sitnicu novac, ali ako smo realni te novine i portali dobro zarađuju od reklama i prodaje te imam svo pravo tražiti naknadu.

Kao što sam rekla, čast izuzecima kojih ima jako malo na Hrvatskom prostorima. (znate koji ste 😉

Većina vas koji mi šaljete poruke u inbox ili na mail zanima kako sklopiti ugovore sa brendovima da dobite miksere, sponzorirane postove itd. Kako? Imam 3 osnovna savjeta za vas:

Posvetite se blogu, budite vrijedni i radite na tome da netko prepozna kvalitetu vaše rada. Naime, točno tim tokom je došla moj blogerska karijera. Kroz godine sam puno uložila u fotografije bloga, u dizajn bloga i na kraju krajeva u preko 300 recepata koji se nalaze na blogu.

Dragi moji, ne dolazi to sve preko noći kao ni ništa drugo u životu. 🙂

Drugi važan faktor su društvene mreže. One su besplatne i možete preko njih skupitit pratitelje te je veća mogućnost da će vas potencijalni klijent prepoznati. Ja osobno koristim 3 društvene mreže aktivno – Facebook gdje brojimo preko 10.000 lajkova, Instagram gdje nas ima preko 2800 te Twitter gdje brojimo preko 700 followera.

Treći savjet je – poradite na fotografijama. Jer na kraju krajeva, slika govori više od 1000 riječi – pogotovo u food svijetu. U današnje virjeme čak i mobiteli rade dobre fotografije. Otvorite Youtube i tražite raznorazne tutoriale za food fotografiju te ono najbitnije – FIND THE LIGHT tj. pronađite svjetlo. To znači da uvijek kad fotografirate to radite na svjetlu (kod prozora najbolje) da određeno jelo dođe do izražaja.

I na kraju odgovor na pitanje iz naslova posta. Koliko ja zarađujem od svog food bloga? Materijalno mogu reći da je moj najveći uspjeh to što me KitchenAid odabrao za ambasadora pa sam samim time i ja dobila jedan te vama poklonila jedan. Sve ostalo u ovih 6 godine nije nikako dovoljno da se samo od toga živi. Moguće da se to promijeni, ko bude javim se 😀

U budućnosti stiže puno novosti na blog, svakim danom radim na novim idejama i receptima te se nadam da ćete i dalje ostati uz mene i pratiti moje zgode i nezgode u food svijetu 🙂

Pozdravlja vas vaša Just Cake Girl – Tihana 🙂

Comments

comments

3 Comments

  • Baby steps…. :* <3

  • jep, tvoj ulog kroz trud, vrijeme, ljubav i vlastiti novac nije tako zanimljiv kao ono što se dobije, to svi odmah primjete 😉

  • I ja više ne pišem za jedan portal, jedino što mi je ta suradnja donijela je nešto više lajkova al se od toga ne živi.

Comments are closed.