Kolači, Vegan, Voće

Veganjamcije: Kukuruzne palačinke

Download PDF

Ceo dan smo bebica i ja provele same.
Pre podne smo preležale u krevetu (nadoknađivale san od noćaš) a poslepodne smo se častile. Čime drugim ako ne slatkišima?
Palačinke mi dođu kao opcija koja se nikad ne odbija. (Zapravo, postoje li ljudi koji odbijaju palačinke?) Sva radosna, krenuh da vadim sastojke da bih sa razočarenjem primetila da je ponestalo pirovog brašna. Naravno, do dućana mi se nije išlo jer je plan A da čitavog dana ne izlazim iz stana, niti iz pidžame.
Morala sam predi na plan B : improvizovati sa sastojcima koje imam. Improvizacije nekad uspeju, nekad ne. Ovom sam prilično zadovoljna, a nadam se da dete biti i vi 🙂
Pirovo brašno sam zamenila kukuruznim.

Kukuruzne palačinke

Moram priznati da sam bila sumnjičava kako de to ispasti – gnjecavo, tvrdo ili žilavo? A onda sam se obradovala mekanoj i vazdušastoj uživanciji.
Preliv od jabuke i nara sam ranije već pravila (doduše, uz dodatak sirove kruške) tako da sam pomislila da de se odlično uklopiti – i po okusu ali još više po boji.
Trebam li naglasiti da sam ih u slast i večerala? 🙂
A pošto volim slane večere, eto meni novog izazova: slanje kukuruzne palačinke. Možda u nekom idućem javljanu 😉

Kukuruzne palačinke
Write a review
Print
SASTOJCI za oko 7 palačinki
 1. 100g kukuruznog brašna (fino mlevenog, dakle ne kukuruzni griz)
 2. 50g bijelog pirinčanog brašna (takođe fino mlevenog)
 3. 2 žličice praška za pecivo
 4. prstohvat morske soli
 5. 3 jušne žlice agave
 6. 170ml rižinog mlijeka
 7. 4 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja (ili drugog ulja po izboru, premda je kokosovo dalo fin šmek palačinkama)
SASTOJCI za preliv
 1. 2 pečene slatke jabuke
 2. pola nara/šipka
 3. po želji nekog zaslađivača
Instructions
 1. U zdjeli pomešati sve suhe sastojke (brašna, sol, prašak za pecivo). Zasebno pomešati mlijeko, agavin nektar i ulje te preliti preko mešavine brašna.
 2. Dobro izmešati a potom kutlačom izlivati smesu na zagrejan tigan na srednjoj temperaturi. Ove palačinke ne tanjimo (ovo su one "američke" palačinke) već sipamo i pustimo ih da se same razliju malo a onda i porastu.
 3. Na gornjoj strani će se početi praviti mehurići. Posle par minuta, okrenemo palačinku i zapečemo kratko i sa druge strane.
 4. Za preliv oguliti i očistiti jabuke a potom ih kratko ispedi u pećnici (ako ih kuvamo - pokupe puno vode pa preliv bude tečan. Ne pitajte me kako to znam 😀 ).
 5. Očistiti nar/šipak. Najlakši način je da koru zasečete po izbočinama a potom da ga razdvojite na kriške.
 6. Zatim, napunite neku dublju zdjelicu vodom i pod vodom vadite bobice šipka. Na ovaj način se nećete isprskati a i mnogo lakše će idi odvajanje. Beli, sunđerasti deo i opna de se sami izvajati na površini.
 7. Na kraju, očišćeni šipak i pečenu i prohlađenu jabuku izblendajte. Pošto moj štapni mikser nije uspeo da usitni koštice nara - ja sam ovaj preliv potisnula kroz cetku. Po želji zaslatite. Meni se baš dopalo ovako slatko-kiselkasto.
 8. Prelivajte palačinke, mljackajte i uživajte.
Just Cake The Cupcake https://www.justcakegirl.com/
Kukuruzne palačinke

Comments

comments