Čokolada, Keksići, Kolači, Slatko

Đumbir macaronsi

Download PDF

Uvijek pokušavam napraviti nešto “Valentinovsko” u ovo doba godine ali ponekad jednostavno nemam volje 😀 ili inspiracije kako je bilo ove godine. Želim napraviti sve ali ne stignem ništa. Zto sam se prošli vikend primila posla i napravila čak 4 nova recepta. Praline ste mogli vidjeti prošli tjedan a ovaj tjedan također nešto brzo i slatko i u neku ruku zdravo (ako ne mislimo na šećer koji ide u recept) 😀 

Macaronsi sa đumbirom bila je moja ideja te moram priznati da su mi osim mojeg original recepta sa čokoladom (pogledati cijeli postupak dobro ako radite prvi puta) i narančom ovi najdraži. U nježnoj roza boji savršeni poklon za valentinovo. A i prigodno tome što sutra putujem u Francusku, točnije u Strasbourg da mogu napokon probati prave Francuske macaronse. 

p.s. evo i video koji sam radila prije ca. godinu dana da viditi kako postupak izgleda 🙂

Đumbir macaronsi

Đumbir macaronsi

Đumbir macaronsi

Đumbir macaronsi
Write a review
Print
Macaronsi
 1. 225 g šećera u prahu
 2. 130 g mljevenih badema ili bademovog brašna
 3. 115 g bjelanjka sobne temperature*
 4. 60 g šećera
 5. boja po želji**
Đumbir ganache
 1. 90 ml mlijeka
 2. 90 ml slatkog vrhnja
 3. komad đumbira veličine cca 7 cm
 4. 250 g bijele kuverture***
 5. 30 g maslaca
Priprema macaronsa
 1. Bjelanjke sobne temperature miksati na srednjoj brzini. Kad se počne pjeniti dodati 60 g šećera i boju po želji te miksati na najjačoj brzini dok se izmiksa u čvrsti snijeg.
 2. U međuvremenu prosijati bademovo brašno sa šećerom u prahu da se izbjegnu grudice. Povezati bjelanjke sa suhim sastojcima špatulom.
 3. Ako radite prvi puta svakako pogledajte par YouTube videa i moj prvi post o macaronsima (link iznad recepta) da vidite kako to povezivanje tj. "macaronizacija" funkcionira.
 4. Napuniti vrećicu za ukrašavanje smjesom i na papir za pečenje istiskivati macaronse.
 5. Svaki pladanj par puta lupiti popovršini da se razbiju mjehurići zraka koji su ostali u smjesi.
 6. Pustiti na sobnoj temperaturi ca. 1 sat da se na površini stvori film koji je zaslužan za ono "stopalo" po čemu su macaronsi poznati.
 7. Pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva i svaki protvan peći 12 minuta. Na 12. minuti izvaditi iz pećnice i pustiti da se do kraja ispeku na vrućem protvanu.
 8. Tek kad se ohlade odvojiti ih od papira za pečenje.
Đumbir ganache
 1. Pomiješati mlijeko i vrhnje i staviti u posudu za đumbirom te zagrijavati do točke vrenja. Maknuti sa vatre i pokriti te ostaviti da se vrhnje aromatizira đumbirom ca. 20 minuta.
 2. Nakon 20 minuta ponovo zagrijati do točke vrenja te procjediti da se đumbir i eventualni film od vrenja mlijeka odvoji te izmjeriti 60 ml.
 3. Nasjeckati bijelu kuverturu i prelijati sa 60 ml mješavine te miješati dok se čokolada ne otopi usput dodavajući kockice maslaca sobne temperature. Pustiti da se potpuno ohladi.
Slaganje macaronsa
 1. Ganache stavite u mikser i na srednjoj temperaturi malo izmiksaste da postanr čvrsto i kremasto.
 2. Puniti macaronse i dva po dva spajati u "keksiće". Čuvati u zatvorenoj kutiji do tjedan dana.
Notes
 1. *jaja izvaditi iz hladnjaka i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi
 2. **najbolje boja u prahu ili u gelu, tekuća boja može pormijeniti teksturu i macaronsi neće uspijeti
 3. ***bijela kuvertura je najbolja za ganache a možete ju naći u Sparu, Konzumu itd. Nemojte koristiti Milku i slične čokolade jer ganache neće dobro ispasti tj. neće se stisnuti
Adapted from Masterchef Australia
Just Cake The Cupcake http://www.justcakegirl.com/

Đumbir macaronsi

Đumbir macaronsi

Đumbir macaronsi

Comments

comments