Sir, Slano

Pizza week: Savršeno tijesto

Download PDF

Prije par dana pokazala sam vam kako napraviti savršeni umak za pizzu pa je vrijeme da naučimo kako raditi tijesto. Ja sam do prije nekoliko tjedana bila lijeni foodie te sam uvijek kupovala tijesto za pizzu i natrpala ga svime i svačime. Na kraju se uopće ne osjeti tijesto, pizza je preteška i nikako nije za večeru. Kako smo bili na KitchenAid Make and Bake pizza partiju uz Gastronomade smo učili kako napraviti pizza tijesto – i shvatila sam da to zapravo uopće nije tako teško.

U to vrijeme je i jedan od mojih najdraži YouTube kanala – Chefsteps – objavio odličan video recept sa točnim sastojcima i pripremom pa sam mogla ponoviti gradivo koje sam naučila od Gastronomada. Bacila sam se na posao i proučila recept, odabrala vikend kad imam vremena te krenula u izradu. Nisam snimala ni slikala proceduru jer je sama izrada jako brza, većinu posla je obavio KitchenAid Artisan mikser sa nastavkom za tijesto.

KitchenAid_Pizza

Jedni što vam treba za tijesto je strpljenje. Moje je odmaralo ca. 24 sata, ali vjerujte mi vrijedi svake minute. Jedini plus bio bi pizza kamen ili krušna peć. Idealna toplina za pečenje pizze je 350 stupnjeva te pečenje od ca. 2-3 minute maksimalno. Pošto naše pećnice koje imamo doma rijetko kad idu preko 230 stupnjeva pizza se mora peći duže te morate paziti kako na nu stavljate sastojke da se ne prepeku. Jedan od savjeta koji su mi dali Gastronomadi bio je da pleh na kojem mislite peći pizzu ostavite u pećnici do samog trenutka pečenja da on bude vrući kad stavite na njega tijesto. U to vrijeme pripremite tijesto na komadu papira pa pečenje te ka samo kliznite na vrući pleh.

Što se tiče sastojaka – svako stavi ono što voli. Kod mene je to dobar pršut ili neka suha salama kao npr. kulen te puno sira. Mlada gauda koja se lijepo topi u kombinaciji sa Mozzarellom je savršena. Na to malo svježe rukole i cherry rajčica i to je to! Da ne duljim, stavljam video od Chefsteps da vidite kako su oni radili i razvijali tijesto te ispod prijevod recepta na hrvatski.

Pizza tijesto
Write a review
Print
Ingredients
 1. 415 g brašna
 2. 9 g soli
 3. 1 g suhog kvasca ili 1,5 g svježeg kvasca
 4. 270 g vode (ca. 18 stupnjeva da se kvasac dobro razvije)
Instructions
 1. Pomiješati brašno i sol.
 2. Ukoliko imate termometar temperirajte vodu na 18 stupnjeva - idealna toplina da se kvasac razvije. U vodu stavite kvasa i dobro promiješajte. Tu je dobro imati preciznu vagu da možete izvagati 1 g kvasca.
 3. Pomiješati suhe i mokre sastojke te pomiješati drvenom kuhačom da se svi sastojci povežu.
 4. Staviti u mikser sa nastavkom za tijesto i na srednjoj brzini miksati 7 minuta. Možete mijesiti i rukama, bitno je da tijesto više nije ljepljivo i da se ne lovi za stranice miksera odnosno ruke.
 5. Izvaditi iz miksera i oblikovati u glatku loptu. U posudu koju ste premazali sa malo maslinova ulja staviti tijesto i pokriti krpom. Pustit da odmara 5-8 sati na sobnoj temperaturi.
 6. Nakon odmaranja tijesto podijeliti na 3 dijela, svaki dio bi trebao imati 230 g. Oblikovati u loptice te ih premazati maslinovim uljem da se ne posuše. Staviti u hladnjak na 20 minuta da se odmori te pokriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći.
 7. Pola sata prije izrade pizze izvaditi iz hladnjaka i pustiti da dođe na sobnu temperaturu.
 8. Pogledati video gore da vidite tehniku razvlačenja tijesta. Napraviti rub i od sredine vući prema van da bude tanko tijesto - to sve raditi na pobrašnjenoj površini. Staviti tijesto na komad papira za pečenje.
 9. Premazati domaćim umakom za pizzu i staviti sastojke po želji. Ja sam koristila mladu gaudu i Mozzarellu, na to suhu salamu ili pršut te na kraju kad je pečeno posipala rukolom i cherry rajčicama.
 10. Ovaj zadnji korak je samo moj prijedlog, tu možete staviti što god volite i preferirate.
Notes
 1. Bilo bi dobro da imate preciznu vagu i termometar za hranu za ovaj recept.
 2. Od ove količine recepta dobit ćete 3 normalne pizze ili puno manjih. Za nas dvoje ovo je potpuno dovoljno.
Just Cake The Cupcake https://www.justcakegirl.com/

Pizza JustCakeGirl KitchenAid Pizza JustCakeGirl KitchenAid Pizza JustCakeGirl KitchenAid Pizza JustCakeGirl KitchenAid Pizza JustCakeGirl KitchenAid Pizza JustCakeGirl KitchenAid

 

 

Nadam se da vam se sviđa ovaj netipični recept za moj blog te vas podsjećam da svratite na moju Facebook stranicu gdje u suradnji sa KitchenAid-on dijelim pregaču i KitchenAid pizza cutter.

Comments

comments

1 Comments

 • Fresh summer pizzas are the best. Yours looks wonderful.
  Hope your summer is going well.

  Velva

Comments are closed.