Čokolada, Vegan

Veganjamcije: Čokoladni mousse

Download PDF
Znate li onu tekucinu  u kojoj su konzervirani slanutak i bijeli grah? Da, mislim na onu koju prospete i bacite jer šta bi drugo sa njom radili? 🙂 E pa spremite se za jedno otkrivenje: baš ta tekucina je nedavno dobila namenu, inspirisala je mnoge vegane širom svijeta i otvorila vrata neograničenim mogucnostima.  Čak je dobila i ime – “aquafaba”. Ime me asocira  na kombinaciju reči  “aqua + fabulous”- potpuno opravdano. Naime, kada se aguafaba  umuti mikserom – nekim čudom se pretvara u čvrstu pjenu nalik na dobro ulupani bjelanjak. A upravo u tome  i jeste cijela  magija! Recite “hello” veganskim aquafaba:  puslicama, macaronsima, slatkom vrhnju, sladoledu, marshmallowu, tortama… Lista ide u nedogled i ja se nedu smiriti dok ih sve ne pokušam napraviti i podeliti sa vama ali od nečega moramo početi, zar ne?  🙂 Recimo,  jednim brzim i laganim čokoladnim mousse receptom?  

Sipaš. Izmiksaš. Sjedniš sa otopljenom čokoladom. Rashladiš. Probaš. Doživiš blaženstvo. 🙂
Iako se čitava priprema praktično svodi na ova 4 koraka i 4 sastojka, ima isto toliko mogucnosti da se pogreši te da čitav proces prođe neuspešno. Verujte mi, dogodilo mi se. 🙂
Hajde da pođemo od 4 sastojaka (za dva serviranja):

–  150ml aquafabe tj.  tekucine iz jedne konzerve/staklenke slanutka ili bijelog graha. Ja sam koristila onu od  bijelog graha. (Slanutak i grah ne morate da bacite 😉 Očekujte vege ideje i  recepte 😉 ) –  dve žlice nerafinisanog šedera od trske (ili nekog drugog šecera sitnije granulacije) –  1 žličica ekstrakta vanilije(ili izgreban 1 štapid vanilije) –  100g kvalitetne crne čokolade – dekoracija po želji (maline, listidi badema, kakao) 

Postupak je krajnje jednostavan. Prvo otopite čokoladu i odložite je sa strane da se prohladi. Za to vrijeme ocedite slanutak/bijeli grah i izdvojite aquafaba  tekudinu. Mikserom je mutite dok se ne pretvori u gusti sneg. Računajte na 5-10 minuta rada mikserom. Znadete da je gotovo kada napravite”kupicu” koja stoji čvrsto i ne razliva se.  

Tada je vreme da postepeno umutite šecer i vaniliju, neprekidno miksajuci nekoliko minuta. Zatim odložite mikser pa polagano, nežno i strpljivo sipajte čokoladu, kapajuci je po malo žlicom a istovremeno mešajudi spatulom, blago kao  da milujete oblačid. 🙂 Očekujte da de se tekstura promeniti, postati vazdušastija i za nijansu tečnija. Pošto sve sjedinite, sipajte u čaše (u mom slučaju- omiljene “guilty pleasure” vinske čaše) ili posude za služenje i ostavite u hladnjak do služenja. Ja sam odmah i dekorisala listovima badema, delicima maline i kakaom a vi (za razliku od mene) možete biti strpljivi i to uraditi pred služenje (i tako izbedi da dekoracija blago utone u mousse :D). 

Pošto je najbolje učiti na tuđim grešaka, slede bitne napomene:

– Aquafaba tekucina pre miksanja treba biti sobne temperature

– Šećer nikako nemojte zameniti nekim medom, javorovim sirupom, ječmenim/rižinim sladom jer su oni gusti  i lepljivi i velika je šansa da de oštetiti nežnu i vazdušastu strukuru pjene. Može stevia u prahu.

– Ne štedite na čokoladi! Malo je sastojaka pa neka svi budu vrhunski. Najbolje je koristiti  čokoladu sa visokim udelom kakaoa. Ja sam koristila onu sa “80% cocoa”

– Otopljena čokolada treba da je tečna i prohlađena- mlaka.

– u zavisnosti da li koristite aquafabu od slanutka ili graha, očekujte blage razlike i nijanse u teksturi, gustini i veličini mjehurica

Comments

comments

1 Comments

  • kakva magija ! vauu! 🙂
    je li to važi samo za tekućinu iz konzerve ili može i ona koja preostane od kuvanja?
    moram probati ovo.

Comments are closed.