Torte, Tutoriali

Igra sa fondan masom :) Playing with fondant :)

Download PDF
Malo sam se jučer igrala sa fondanom pa sam odlučila staviti recept po kojem ga ja doma radim, i kad god sam ga radila svaki put mi je uspio 🙂 Recept je sa stranice Minjina Kuhinjica na kojoj ima i video sa uputama i toplo ga preporučam svima, isto tako preporučam da pogledate kakve sve stvari Minja izrađuje od fondana 🙂
Yesterday I was playing with fondant a little bit so i decided to put the recipe upon witch i make fondant at home, and every time i make it t gets perfect! The recipe is from the site Minjina Kuhinjica where you can find the how to make video and i recommend it to everyone! I also recommend that you go and see what kind of cakes Minja makes 🙂

Sastojci :                                Ingredients:
1 vrećica želatine                            1 bag of jello (12-15 grams)
50 ml hladne vode (za želatinu)              50 ml cold water (for the jello)
100 g fruktoze (voćni šećer)               100 g fructose (fruit sugar)
20 ml vode (za fruktozu)         20 ml water (for the fructose)
1 velika žlica glukoze (kupiti u apoteci)       1 big spoon glucose 
900 g šećera u prahu                                   900 g of powdered sugar
Making the fondan
Priprema :

Želatinu preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu  stavite u lončić i prelite isto sa vodom. Stavite na štednjak da se istopi. Mješajte sve vreme do početka vrenja. Neka vri tridesetak sekundi, zatim sklonite sa vatre i dodajte jednu punu žlicu glicerina i nabrubrelu želatinu. Promešajte.

U veću posudu stavite 500 -600 gr šećera u prahu, zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i mješajte sa žlicom. Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim stavite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umjesite fondan. Ako su vam u startu ruke jako ljepljive, operite ih i onda nastavite sa mješenjem fondana. Bitno je da ruke nakon pranja dobro osušite papirnatim ubrusom, a ne krpom jer će vam u suprotnom ostati dlačice na fondanu. 

Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mjesili da se prohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu posudu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi sa njim ali ga možete čuvati i mjesec dana ako želite. Ako se desi da ga želite upotrebiti nakon tih mjesec dana a on bude malo tvrđi za rad, slobodno ga stavite na 4-5 sekundi u mikrovalnu ali vodite računa da ga ne pregrijete. Bojati ga bojama u gelu ili u prahu koje ste prethodno otopili sa malo vode!

Coloring the fondant

Pour the gelatin with water and leave to swell. Fructose, put in pot and layout the same with water. Put on the stove to melt. Stir all the time to start boiling. Boil it for about thirty seconds, then remove from heat and add one full spoon of glycerine and gelatine. Stir.

In a large bowl put 500 -600 grams of powdered sugar, then gradually pour the melted sugar and stir with a spoon. Periodically add more powdered sugar, then put on the working board and with the rest of the sugar and knead the fondant. If you start in a very sticky hands, wash them and then proceed with knedenig fondant. It is important that your hands after washing and dry thoroughly with paper towel, not cloth, because you will otherwise remain the hairs on the fondant.
Leave the fondant for 30 minutes at the surface where you have kneedet to cool, then put it in an airtight container and store at room temperature. It is best to use in the next 2-3 days because it is easiest to work with but you can keep it for a month if you want. If it happens that you want to use these after a month and it  is a little harder to work, feel free to put it to 4-5 seconds in the microwave, but make sure it does not overheat. You can paint it wit gel colors ore powderd colors that you previously melted with a little water!
Making decorationes
Put them in a small muffin pan to get in shape
And add some pearls in the middle
 Ovo su bili cvjetići za jednu ženstvenu tortu, a ovo kasnije je za sve “Geekove” tj. informatičare :))
These were the flowers for a cute feminine cake, and the next thing is for the geeks :))
Making the laptop 🙂
Finished one 🙂
And the mouse you can unplug 🙂
Evo tako sam ja provela svoju slobodnu srijedu :))
Uživajte u vikendu, i sretne blagdane svima 🙂
So here is what i was doing on my free wednesday :)))
Have a great weekend and happy holiday season :))
Tihana :)))

Comments

comments

15 Comments

 • Bas ti je fora ovaj laptop 🙂
  Probala sam Minjin fondant i stvarno je dobar za oblikovanje. Kod mene se ipak najcesce koristi marshmallow fondant… nisam ljubitelj tih smesa za prekrivanje torti a ako vec mora onda mi marshmallow nekako najdrazi 🙂

 • nevjerojatno! svaka čast! ne znam da li b za 3 života to uspjela napraviti!

 • ajme što je dobar ovaj laptopić..

  super fondant, za kućno ukrašavanje..

  lijepo provedena slobodna srijeda :)))

 • genijalno…stvarno imaš zlatne ruke 🙂

 • E pa savršeno draga!!! Ja ipak nisam bila srećne ruke sa Minjinim fondanom već koristim samo Mihaelin recept sa marshmallow bombonicama i Potin recept za fondan u koji ide margarin i mislim da je margarin glavni "krivac" za savršen fondan i pravljenje figurica! Kad se fondan malo stegne od stajanja samo dobro namažem ruke sa margarinom i spreman je za rada za 2 minuta :-))) ! Sve pohvale za ovaj i prethodan post! Onu torticu sa kivijem moram uskoro probati savršeno izgleda :-))) ! BRAVO JOŠ JEDNOM DRAGA!

 • Super izgleda!

 • Prelijep je ovaj laptopić:))
  Nikad ne reci nikada ali, za sada to je od mene jako daleko. Nemam strpljenja s ukrašavanjem ali zato svima koji to rade skidam kapu:)

 • 'Apple', 'McIntosh' …watch out for this girl! She makes sweetest laptops!

 • Both your fondant computer and the green cake from the previous post are awesome and hilarious. I've been too afraid to try fondant so far, but I'm working up the courage!

 • Odlično, puno ti hvala što si ovo podijelila sa svima. Mene je još uvijek nekako malo strah prihvatiti se ovog ali moram priznati da me tvoji postovi ohrabruju. 🙂

 • Hola desde VIGO ESPAÑA , me gustan tus recetas y tu blog , en este momento me hago seguidora .SALUDOS MARIMI

 • Hvala svima na predivnim kometarima! Thanks to everyone for amazing feedback for the fondant i create 🙂

  @ garlutti – Hola! Tu blog ere maravilloso 🙂 yo hablo un poco espanol i tu comida se ve muy bien ! Muchas gracias por visitar a mi blog, espero que los siguriemos! Besos 🙂

 • O da, Minja definitivno ima mašte i vrhunskih recepata, ali ni tvoja kreacija ne zaostaje. Vidim da si se lijepo zaigrala, svaka čast. I komp mi je super, ali košarice-cvjetići mame osmijeh! 🙂

 • baš si sve divno napravila, cvjetići su slatki, a komp si predobro napravila

 • So adorable! I really like the little laptop, and the flowers are gorgeous.

Comments are closed.