Čokolada

Karamel praline

Download PDF

Kso što sam već znala napisati, kad idemo nekud na rođendan volim uvijek donijeti nešto “home-made”. Ovog puta odlučila sam se za jednostavne praline punjene genijlanim karamel umakom.

Kako se radi karamel umak možete pogledati na ovom linku, a osim u pralinama možete ga koristiti i u Karamel torti ili mini Karamel torticama koje bi bile idealne za Valentinovo (umjesto dulce de leche možete koristiti karamel umak).

Iako sam željela napraviti nešto anti-valentinovsko ove godine, nisam mogla jer mi je ova 2016 vrlo posebna pa eto ovim divnih pralina koje također možete napraviti kao “last-minute” poklon.

Lindt čokolada

Karamela i praline

Punjenje pralina

Karamel umak
Write a review
Print
Ingredients
 1. Karamel umak
 2. 200 g šećera
 3. 120 ml vode
 4. 100 g maslaca ( ne margarina, maslaca!!)
 5. 120 ml slatkog vrhnja ( ne vrhnja za šlag već pravog slatkog vrhnja, više od 30 % masti)
 6. prstohvat soli
 7. Praline
 8. 400 g čokolade
Instructions
 1. Karamel umak
 2. U posudu za kuhanje staviti šećer i vodu te promiješati. Pustiti na laganoj vatri da se šećer otopi i da postane prozirno. Do tog trena možete miješati, dok postane prozirno i šećer se rastopi tu prestanete miješati ali nikako ne ostaviti bez nadzora.
 3. Pustiti na laganoj vatri da vrije dok ne postane boje jantara tj. dok ne dosegne 170 stupnjeva. Dobro pazite da ne zagori.
 4. U tom trenutku maknite sa vatre. Maslac nadjeckajte na kockice te dodavajte jendu po jednu kockicu i lagano miješajte. Nakon maslaca dodajte slatko vrhnje i nastavite lagano miješati.
 5. Kad je sve povezano pustiti da se malo ohladi te pa prelijati u staklenku koja se može zatvoriti.
 6. Za praline vam neće trebati sve pa ostatak možete prelijati preko sladoleda, palačinki itd.
 7. Praline
 8. Za praline rastopiti čokoladu na parnoj kupelji na jako laganoj vatri. Kad je rastopljena prelijati preko kalupa* za praline i otresti da višak izadje van. Poravnati rubove i staviti na 10 minuta u hladnjak.
 9. Karamel umak koji ste ohladili staviti u vrećicu za ukrašavanje i odrezali vrh punite u pripremljene kalupe. Paziti da ne napunite previše jer će biti teško kasnije kad morate "zatvoriti" praline.
 10. Ostatak čokolade prelijati preko karamele i "zatvoriti" praline.
 11. U nastavku posta stavljam link na moj stari post o pralinama da vidite što točno mislim.
 12. Ohladiti i lagano istisnuti iz kalupa. Pakirati u male poklon vrećice i podariti voljenoj osobi, prijateljici, mami, baki, tati itd. 🙂
Notes
 1. *možete koristiti silikonske ili plastične kalupe. Moji su ovi iz Ikee, ali mislim da su silikonski bolji izbor.
Just Cake The Cupcake https://www.justcakegirl.com/

Prije par godina radila sam veliki post o pralinama sa puno slika pa predlažem da pogledate ako postoje neke nedoumice u ovom receptu. Počto su mi se nažalost u tom postu izbrisale slike evo i link na Pinterest da vidite kako punjenje i zatvaranje pralina funkcionira.

Karamel praline

Karamel praline

Comments

comments

1 Comments

 • Super je cijeli blog, tek sam ga sad otkrila ? Idem istraživati još recepata 🙂

Comments are closed.