Čokolada, Kolači, Slatko

Lješnjak čokoladice sa karamelom

Download PDF

Prošlih godina bila sam očito opsjednuta cheesecake-ovima a nekako vidim da sam zadnjih par mjeseci opsjednuta karamelom. Pa osim savršenog karamel umaka i karamel torte, napravila sam i karamel tart. Idemo jednu stepenicu dalje pa vam donosim recept za jednostavne home-made čokoladice sa lješnjakom i karamelom. 

Tu, kao i u mnogim mojim receptima, možete varirati sa sastojcima – raznorazni orašasti plodovi ili sušeno voće su itekako dobrodošli 🙂 Za ovaj recept potrebno vam je i kondenzirano mlijeko koju možete naći u dućanu Ruske delicije u Zagrebu. Ili možete sami napraviti po receptu sa bloga Da mi je nešto slatko

Moram priznati da sam trebala podlogu malo duže peći ali sve u svemu jako sam sretna kako je ispalo izgledom, a okusom je naravni genijalno. Ako volite Snickers i Twix ovo će vam biti genijalno. 

Najvažnije, dobra priprema

Priprema karamel kreme

Gazura cijelog kolača

 

Lješnjak čokoladice sa karamelom
Write a review
Print
Podloga
 1. 115 g maslaca*
 2. 50 g šećera
 3. 1 žlica mlijeka
 4. 150 g brašna
Krema
 1. 170 g maslaca
 2. 110 g šećera
 3. 2 žlice meda
 4. 400 g kondenziranog mlijeka
 5. sjeckani lješnjaci**
Preljev
 1. 400 g čokolade
 2. 20 g maslaca
Priprema podloge
 1. U mikser staviti maslac i šećer te miksati dok se ne spoje. Dodati pola brašna i jednu žlicu mlijeka te na niskoj temperaturi miksati. Dodavati i ostatak brašna i dobro povezati. Tu i tamo špatulom očistiti rubove zdjele da se svi sastojci dobro spoje.
 2. Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva. U kaluo za kruh normalne veličine staviti papri za pečenje ali ga pozicionirajte tako da viri iznad rubova da kasnije možete lakše sve skupa izvaditi.
 3. Smjesu utisnuti u kalup i peći 30 minuta dok ne dobi zlatno smeđe rubove. Izvaditi i ohladiti.
Krema
 1. Kad se podloga hladi radimo kremu. Šećer i maslac staviti na laganu vatru i otopiti. Kad su otopljeni dodati med i kondenzirano mlijeko***. Na laganoj temperaturi miješati konstantno cca 10-15 minuta. Znam zvuči puno ali budite strpljivi, vrijedi. Ja sam cijelo vrijeme miksala ručnom mješalicom dok nije dobilo klasičnu karamela smeđe zlatnu boju. Paziti da se ne primi za dno i ne izgori.
 2. Prelijati vruću kremu preko pečene podloge i na to posipati sjeckane lješnjake. Lješnjake lagano utisnuti dlanovima ruke, ali paziti da se ne opečete. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Preljev
 1. Staviti kolač u zamrzivač na 5 minuta u zamrzivač dok topite čokoladu. Čokoladu otopiti na pari te dodati maslac i dobro promiješati. Kolač izvaditi iz zamrzivača i iz kalupa te odvojiti od papira za pečenje. Staviti na rešetku**** i prelijati čokoladom. Poravnati da bude sve dobro premazano.
 2. Opcija za ukrašavanje je da kao ja otopite malo bijele čokolade i prošarate.
 3. Ostavite da se ohladi i režite na ploške. Ako želite pokloniti nekome možete u papir za pečenje složiti i pokloni pravu home-made čokoladicu 🙂
Notes
 1. * Maslac za tijesto neka bude sobne temperature
 2. ** Umjesto lješnjaka možete koristiti bilo koje druge orašaste plodove ili čak sušeno voće
 3. *** Paziti na kremu da ne zagori, ako se primi za dno osjećat će se zagoreni okus
 4. **** Ispod rešetke staviti novine ili foliju da ostatak čokolade ne pada na stol
Just Cake The Cupcake https://www.justcakegirl.com/
Lješnjak čokoladice sa karamelom

Lješnjak čokoladice sa karamelom

Comments

comments